Stijl van de Stad – Wetenschappers, artiesten en kunstenaars op station Leiden CS
De Stijl van de Stad is geïnspireerd op de Leidenaar die ruim honderd jaar geleden de wereld veranderde: Theo van Doesburg, oprichter van kunsttijdschrift De Stijl. Rob: ‘Van Doesburg streefde naar een hervorming in de kunst, die gelijke tred hield met de wetenschappelijke, technische en sociale veranderingen in de wereld, in mijn portret zie je de iconen die de wereld op dit moment aan het veranderen zijn. Een stad wordt gemaakt door de mensen die er wonen en werken.’

Niet alleen inhoudelijk maar ook visueel is het project geïnspireerd door Van Doesburg en De Stijl. Sterker nog, architect Verheijen heeft dit in het hele gebouw verwerkt: Fons Verheijen: ‘​​Toen ik dit gebouw maakte wilde ik een ode brengen aan De Stijl, ik ben er trots op dat zo’n belangrijke stroming in Leiden is ontstaan. Het schilderij Ritme van een Russische dans was een directe inspiratie. Zowel voor de kleuren, omdat de omgeving zo saai is, als voor de vorm van de kleurrijke rechthoekjes waaruit het gebouw is opgetrokken.’ Als fotograaf liet Overmeer zich specifiek inspireren door een iconisch portret van Van Doesburg en zijn vrouw Nelly waarin diagonalen en schaduwen een grote rol spelen.
 
De 25 geportretteerden vertegenwoordigen een divers spectrum aan disciplines waarin zij uitblinken en waarmee zij hun bijdrage aan de stad en de wereld leveren. 
Afgebeeld zijn DJ Armin van Buuren, Korea-deskundige Remco Breuker, rechtswetenschapper Tineke Cleiren, rechtsgeschiedkundige Elsemieke Daalder, sterrenkundige Ewine van Dishoeck, voetbalster Samantha van Diemen, beeldend kunstenaar Iemke van Dijk, journalist Thomas Erdbrink, gezondheidspsycholoog Andrea Evers, historicus Karwan Fatah-Black, bioloog Auke-Florian Hiemstra, sterrenkundige Vincent Icke, ondernemer Peter Labrujère, burgemeester Henri Lenferink, zanger en dirigent Nico van der Meel, cabaretier Jochem Myjer, immunoloog Sjaak Neefjes, schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer, actrice Charlene Sancho, wiskundige Ionica Smeets, KNAW-president Ineke Sluiter, voormalig hortulana Carla Teune, activist Merijn Tinga, immunoloog Maria Yazdanbakhsh en beeldend kunstenaar Izaak Zwartjes.
De Stijl van de Stad, een project op initiatief van Fons Verheijen, architect van het Achmeagebouw in Leiden. 
Het portret werd gemaakt door fotograaf en ontwerper Rob Overmeer en wordt gerealiseerd met steun van het Lucas van Leyden Fonds en stichting ArchiScienza. Het artwork is onlangs afgerond en vanaf 3 december 2021 is De Stijl van de Stad vijf jaar te zien.
Back to Top