Water
Waar je ook kijkt in Leiden, het is overal. In singels en grachten, in slootjes, vijvers, poelen en waterspeelplaatsen. En ook wel in kelders. Op laaggelegen stukken straat. In verzakte tuinen. Ooit vond een van de langste en belangrijkste rivieren van Europa hier ongestoord zijn delta, en was het een nog veel nattere boel. Tot onze verre voorouders het water in een keurslijf dwongen. Van de grootse, vrije Rijn een versteende stadsrivier maakten.
Journalist Afke van der Toolen en Rob Overmeer staan klaar om een veelzijdig portret van de Leidse wateren te schetsen. Het water is zo alomtegenwoordig, dat je er eigenlijk niet bij stilstaat. Je zit met een biertje op een terrasboot, met het water als décor. Je wandelt een rondje langs de singels, met het water als wegwijzer. Een vanzelfsprekende aanwezigheid, niets om iets achter te zoeken.
Wij doen dat nu wel. Want er schuilt een hele wereld achter dat water. De graaf die in 1122 een dam aanlegde in Wijk bij Duurstede, en daarmee onze Rijn afsneed van zijn roots. De eeuwenoude molen in Zoeterwoude, die nog steeds weleens moet bijspringen in de beheersing van ons waterpeil. De oprukkende zee. De verwachte monsterregens.
Wij gaan op pad. Een reisje langs de Rijn met fototoestel en notitieblok. Op deze plek doen we verslag van wat we onderweg zoal tegenkomen; later volgen andere publicaties.

Je hoort van ons!
Back to Top