Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat 200 jaar. Naast de jubileumtentoonstelling en de 200 events gaat het museumwerk gewoon door.
Documentaire en publicaties over 200 jaar onderzoek
Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat 200 jaar. Naast de jubileumtentoonstelling en de 200 events gaat het museumwerk gewoon door. Ontwerper en fotograaf Rob Overmeer legt in een documentaire vast hoe de onderzoekers van vandaag in het verleden kijken. De gehele serie bestaat uit 10 afleveringen over 10 verschillende onderzoeken. Tekst en fotografie door Rob Overmeer.
Zeldzame mallen uit Tell Sabi Abyad
Proces van een 3D-print van een kleitablet
Proces van een 3D-print van een kleitablet
Deel 1: Scanning for Syria – Aan het woord: conservator Lucas Petit
Lucas: “In het Syrische Tell Sabi Abyad hebben archeologen van het RMO en de Universiteit Leiden honderden kleitabletten opgegraven met teksten in spijkerschrift. Het zijn eigenlijk korte brieven van een gouverneur, te vergelijken met een sms’je van nu. 
Er werd bijvoorbeeld veertig liter bier besteld voor een feest. Of de schaapherders werden geacht bij de gouverneur te komen om verslag te doen van hun reizen en als ze niet kwamen opdagen kregen ze 100 stokslagen. Deze ‘briefjes’ geven belangrijke informatie over het dagelijkse leven in het Assyrische rijk. 
De kleitabletten werden destijds schoongemaakt, gefotografeerd en van sommige werden mallen gemaakt om het spijkerschrift te onderzoeken. De originele tabletten werden in het archeologisch museum in Raqqa opgeslagen, maar deze zijn verdwenen en mogelijk door het bewind van IS verwoest.
Doordat de originele kleitabletten niet meer bestaan, zijn onze mallen zeer waardevol geworden. Deze zijn echter fragiel en zullen op termijn langzaam vergaan. Dat zou eeuwig zonde zijn. Vandaar dat de Universiteit Leiden, TU Delft, de Leiden Delft Erasmus-centre en het RMO het project Scanning for Syria hebben opgezet. 
Samen hebben we een techniek ontwikkeld om van de mallen 3D-scans en 3D-prints te maken. Eerst scanden we de mallen door 1.400 afbeeldingen te maken van één omwenteling van 360 graden. Via een algoritme konden we daar één bestand van maken. Dit klinkt eenvoudig, maar het is een complex systeem.
We zijn nu in het bezit van kunststof replica’s die gelijk zijn aan de originele kleitabletten. Het spijkerschrift op de kleitabletten kan je alleen goed lezen als je het tablet kunt bewegen met je hand. Met behulp van de veranderende lichtinval kun je de tekens ontwaren en de teksten bestuderen. Met Scanning for Syria zorgen we er dus voor dat belangrijke informatie behouden blijft en beschermen we het cultureel erfgoed.”
3D-print van een kleitablet
Museum-medewerker Maike van Haringen inventariseert een schenking aan het museum
De gehele serie bestaat uit 10 afleveringen van 10 verschillende onderzoeken. Deze werden gepubliceerd in diverse media waaronder in het Leidsch Dagblad.
Back to Top