Hortus botanicus Leiden/
Tentoonstelling in de hoge kas
Kroonjuwelen uit Azië is een zomertentoonstelling waarin iconische Indonesische planten en de botanische tuinen in Java van C.G.C. Reinwardt worden gepresenteerd.
Over de tentoonstelling
De tentoonstelling "Kroonjuwelen uit Azië" biedt een fascinerende kennismaking met de prachtige planten uit Indonesië. Deze expositie werd georganiseerd ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de oprichting van de botanische tuin in Bogor (Java), gesticht door C.G.C. Reinwardt op 18 mei 1817. Zes jaar later, in 1823, werd Reinwardt benoemd tot directeur van de Hortus botanicus Leiden. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om de diversiteit van de Indonesische flora te ontdekken, terwijl het tegelijkertijd de historische en botanische banden tussen Leiden en Java benadrukt. Deze expositie leidt bezoekers door de Hoge Kas en de Victoria Kas en toont historische tekeningen, correspondentie en nieuwe foto's, te midden van de vegetatie van de Hortus botanicus Leiden.

de fotografie
Voor deze tentoonstelling heb ik een serie "foto-portretten" gemaakt van de 10 iconische plantensoorten die in het verleden vanuit Indonesië naar de Leidse Hortus zijn gebracht. De zorgvuldig samengestelde foto's bieden een gedetailleerde en esthetische weergave van de unieke kenmerken van elke plant. Deze foto's zijn niet alleen bedoeld om de schoonheid van deze planten te vangen, maar ook om bezoekers van de tentoonstelling een dieper inzicht te bieden in de diversiteit en de botanische waarde van de Leidse Hortus. Van deze serie zijn posters en ansichtkaarten gemaakt, die nu verkrijgbaar zijn in de museumwinkel. Deze merchandise biedt bezoekers de mogelijkheid om een tastbare herinnering mee naar huis te nemen