Stadsfotograaf van Leiden
In juni 2013 is fotograaf Rob Overmeer aangesteld als de eerste stadsfotograaf van Leiden (Door Stichting Stadsfotograaf Leiden). Een heel jaar verschenen de foto's en columns uit dit fotoproject wekelijks op een spread in het Leidsch Dagblad. De serie is opgenomen in het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken en werd vertoond tijdens een grote zomertentoonstelling in de Pieterskerk.
De fotoserie Stadswachters verbeeldt het verhaal van mensen die leven achter de schermen van de stad. Deze stadswachters vormen de stad tot wat ze is. Niet dat de stadswachters daar zelf een ogenblik bij stilstaan, ze zijn voornamelijk bezig met hun eigen overlevingstochten. Door de persoonlijke verhalen van deze anonieme mensen op te tekenen, komt de ware identiteit van de stad tot leven.
Foto's en teksten door Rob Overmeer
De complete serie is als boek Stadswachters uitgegeven door uitgeverij Lecturis. Met een bijdrage van dichter Ingmar Heytze en een voorwoord door Jaap de Jong (Hoogleraar journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden). Vormgeving door John Stelck, beeldredactie door Nicole Robbers (NRC) en vertaling door Alec Ewing.
Uitgeverij Lecturis, ISBN: 978-6226-070-2
Back to Top