Stadsfotograaf 
van Leiden
Foto-opdracht (Stichting Stadsfotograaf van Leiden)
STICHTING STADSFOTOGRAAF VAN LEIDEN
In juni 2013 kreeg ik de foto-opdracht "Stadsfotograaf van leiden". Het doel om een jaar te werken aan een fotoserie over Leiden in een bepaald thema. Deze benoeming werd toegekend door de Stichting Stadsfotograaf Leiden.

Gedurende het heel jaar heb ik wekelijks een foto met een column gepubliceerd op een spread in het Leidsch Dagblad. De volledige serie bestaat uit 52 documentaire portretten. Deze serie is opgenomen in het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken en werd tentoongesteld tijdens een grote zomerexpositie in de Pieterskerk. Verschillende foto's zijn aangekocht door Leidse instellingen, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Over de serie
De fotoserie "Stadswachters" vertelt het verhaal van mensen die achter de schermen van de stad werken en hun dagelijkse bezigheden hebben. Deze stadswachters hebben een essentiële rol in het vormen van de stad zoals we die kennen. Hoewel ze zelf niet altijd stilstaan bij deze rol; ze zijn vooral bezig met hun eigen uitdagingen en overlevingsstrategieën. Door de persoonlijke verhalen van deze anonieme mensen op te tekenen, komt de ware identiteit van de stad tot leven.

Boek 
Stadswachters
De complete serie is gepubliceerd als een boek met de titel "Stadswachters" door uitgeverij Lecturis Publishers. Het boek bevat een bijdrage van de dichter Ingmar Heytze en een voorwoord van Jaap de Jong, hoogleraar journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden. Het ontwerp is verzorgd door John Stelck, de beeldselectie door Nicole Robbers (NRC), en de vertaling door Alec Ewing. De foto's en teksten zijn van de hand van Rob Overmeer.

Fotografie en tekst
Rob Overmeer

Uitgeverij
Lecturis Publishers

Gedicht
Ingmar Heytze

Voorwoord
Jaap de Jong

Beeldredactie
Nicole Robbers (NRC)

Boekontwerp 
John Stelck
Back to Top