Artwork Leiden CS/
Stijl van de Stad
Internationale wetenschappers, artiesten en schrijvers verwelkomen de reizigers en bezoekers in Leiden.
Theo van Doesburg, 
een Leidse pionier 
die meer dan een 
eeuw geleden de 
wereld veranderde
In 2022 werd Leiden uitgeroepen tot European City of Science. Gedurende het hele jaar organiseerde Leiden een programma dat gericht was op het verenigen van wetenschap, kunst en samenleving. Parallel hieraan ontwikkelde ik het kunstwerk "De Stijl van de Stad" op station Leiden Centraal, als toegangspoort tot de stad. 

Dit project werd geïnitieerd door Fons Verheijen, de architect van het Achmea-gebouw in Leiden, en tot stand gebracht met de steun van het Lucas van Leyden Fonds en de ArchiScienza Foundation. Het kunstwerk is te bewonderen vanaf 3 december 2021 en blijft vijf jaar lang zichtbaar. 

Voor dit kunstwerk liet ik me inspireren door Theo van Doesburg, een Leidse pionier die meer dan een eeuw geleden de wereld veranderde als oprichter van het invloedrijke kunsttijdschrift De Stijl. Van Doesburg streefde naar vernieuwing van de kunst die gelijke tred hield met de wetenschappelijke, technische en sociale veranderingen van zijn tijd. In mijn groepsportret worden de hedendaagse Leidse iconen belicht die momenteel de wereld transformeren, waarbij de essentie van een stad wordt gevormd door haar bewoners en arbeiders. 

Het project is verbonden met De Stijl, zowel inhoudelijk als visueel. Maar ik heb ook een relatie gezocht met de architectuur van het gebouw waarop het kunstwerk is gemonteerd. Ik heb bewust gezocht naar een nauwe relatie tussen de primaire kleuren, vorm en perspectief. Zoals architect Fons Verheijen verklaarde: "Bij het ontwerp van dit gebouw wilde ik eer betuigen aan De Stijl. Ik ben trots dat zo'n belangrijke artistieke beweging in Leiden is ontstaan. Het schilderij 'Ritme van een Russische Dans' diende als directe inspiratie, zowel voor de kleuren - om het anders wat saaie landschap te verlevendigen."
Op het groepsportret
25 afgebeelde Leidse iconen vertegenwoordigen een divers spectrum aan disciplines waarin zij uitblinken en bijdragen bij aan de stad en de wereld. Onder de afgebeelde personen bevinden zich: DJ Armin van Buuren, Korea-expert Remco Breuker, jurist Tineke Cleiren, juridisch historicus Elsemieke Daalder, astronoom Ewine van Dishoeck, voetbalster Samantha van Diemen, beeldend kunstenaar Iemke van Dijk, journalist Thomas Erdbrink, gezondheidspsycholoog Andrea Evers, historicus Karwan Fatah-Black, bioloog Auke-Florian Hiemstra, astronoom Vincent Icke, ondernemer Peter Labrujère, burgemeester Henri Lenferink, zanger en dirigent Nico van der Meel, komiek Jochem Myjer, immunoloog Sjaak Neefjes, schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer, actrice Charlene Sancho, wiskundige Ionica Smeets, president van de KNAW Ineke Sluiter, voormalig hortulanus Carla Teune, activist Merijn Tinga, immunoloog Maria Yazdanbakhsh, en beeldend kunstenaar Izaak Zwartjes.
Concept, Ontwerp en fotografie
Studio Rob Overmeer

Montage
Blomsma Signs & Safety

Teksten
Sophie Jansen, Lucas van Leyden Fonds